Geny do zwiększenia ilości fenoli w kapustnych

23 czerwca 2016, 10:22

Naukowcy z Uniwersytetu Illinois wskazali geny, które wg nich, mogą odpowiadać za akumulację fenoli w brokułach. Jeśli ich przypuszczenia się potwierdzą, będzie je można wykorzystać w programach hodowlanych do upakowania w kapustowatych jeszcze większych ilości tych dobroczynnych związków.



Polityka zaszkodziła nauce

7 września 2016, 12:42

Zawirowania polityczne znowu zaszkodziły nauce. Władze Turcji zakończyły ważny projekt archeologiczny, w który zaangażowany było około 200 naukowców. Austriacki Instytut Archeologii w Wiedniu został poinformowany przez tureckie Ministerstwo Kultury i Turystyki, że projekt prowadzony w Efezie został bezterminowo zamknięty


Warzywa kapustne wspomagają układ odpornościowy

2 lutego 2017, 13:25

Warzywa kapustne (krzyżowe) pomagają układowi odpornościowemu zwalczać patogeny. Ustalenia zespołu z Instytutu Francisa Cricka można będzie wykorzystać m.in. w terapii nieswoistego zapalenia jelit.


Cukrzycowy mikrobiom jamy ustnej sprzyja chorobom przyzębia

21 lipca 2017, 11:11

Cukrzyca powoduje zmiany w mikrobiomie jamy ustnej, które ułatwiają rozwój chorób przyzębia.


Rola komórek dendrytycznych w chorobach nerek inna niż dotąd sądzono

8 grudnia 2017, 12:34

Komórki dendrytyczne odgrywają w zapaleniu nerek bardziej złożoną rolę niż dotąd sądzono. Różne ich rodzaje komunikują się ze sobą, by kontrolować stopień odpowiedzi immunologicznej.


Pingwiny w kolonii są jak cząsteczki w cieczy

6 kwietnia 2018, 11:58

Kolonie rozmnażających się pingwinów królewskich zachowują się jak cząsteczki w cieczy. Dzięki "ciekłej" organizacji mogą osiągnąć 2 cele naraz: trzymać się razem i chronić się przed drapieżnikami.


Dziecięca pieluszka - cenne źródło probiotyków

23 sierpnia 2018, 10:57

Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że obecnie probiotyki występują w wielu produktach. Ostatnio zespół z Wake Forest Baptist Medical Center zidentyfikował jednak "dość nietypowe" ich źródło: zużyte pieluszki.


By pozyskać ze szpinaku najwięcej luteiny, dobrze jest pić soki i koktajle

24 grudnia 2018, 10:30

Jak pozyskać najwięcej przeciwutleniacza luteiny ze szpinaku? Spożywać go w postaci soku bądź koktajlu.


Konserwatyści są zdrowsi, bo są bardziej odpowiedzialni?

21 marca 2019, 09:01

Nauka dość dobrze udokumentowała fakt, że osoby o poglądach konserwatywnych są zdrowsze, niż osoby o poglądach bardziej liberalnych. Według badań przeprowadzonych przez Eugene'a Y. Chana z australijskiego Monash University lepsze zdrowie osób o poglądach konserwatywnych to skutek ich większej odpowiedzialności.


Niesolony sok pomidorowy pomaga zapobiegać chorobom serca

5 czerwca 2019, 14:10

Niesolony sok pomidorowy obniżał ciśnienie i poziom złego cholesterolu LDL w grupie dorosłych Japończyków z grupy podwyższonego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy